討論區改成需要用https連接才能登錄 https://bbs.yeeapps.com

青怡攻略:討論版

請注意:本討論版會員帳號為獨立帳號,與Yeeapps攻略站/青怡攻略Apps會員帳號並不互通。

查看: 5627|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

對睇到港服變成外掛重災區難過,更對官方處理深感失望,無助

新手上路

樓主

遊戲指定論壇‧免費廣告

sorry for 1999,已離港人士好耐無用廣東話,語意不順及排版不好我先道歉.
這篇是退夢文,如有不喜,敬請上一頁略過這文章.
先談呢款遊戲夢之歷險,作為本地mmorpg的元老,
係gc的代理下至今2023年經過左第1個十年,
傅穎的夢裡冒險總想見面歌詞都作為不少90後耳熟能詳的主提曲.
由我自細到大呢款遊戲對於我而言一直都係童年回憶,
少時放學係呢款遊戲認識到每1位網友所結交的友誼,
都係沒有其他任何遊戲可以取代得到的.
遊戲每個新更新替代,雖不是全部,縱使在當中亦都有參與不少,
最初我細細個努力打種子收賣到第1件傳說裝備帶到比我的喜悅,
起小時候拎到禮物錢買第1張gc實體點數卡並抽到夢古夢古的興奮,
經由第1個團更新參與認識到第1位友善樂於助人的好團長,
加入第1個無名家族見證家族勢力踏入顛峰,
參與到第1個家族雪地團,與家族人的競技場歡樂,日常的死地刷骨過程,
包括各式各樣的活動團,在迷你屋裡玩耍,完成不同的p石b石,主線,支線,活動任務,
亦親歷過家族之間分崩離散.家族有人賣號,有人盜號,有人退夢,有人因事離去.
目擊直到最後只剩我1人上線的不斷衰落.
在遊戲當中,我也打過每張新出的5轉,6轉,7轉.....至今出到11轉,
原來不只有雞卡,茶茶卡,近年更有新的結婚卡,釣魚卡,廚師卡.
然後再輪到新等級更新,99lv變成不再是絕對,有aw lv等級的新世代交替,
每個系統功能的新增,每篇震撼人心的新的主線劇情故事.
不管隔去多少年都永遠會有驚喜在變化,開發數十年間不放棄保持更新,從來不會令人感到煩悶.
雖然我沒有每一版所有更新都有參與在其中,
也,以上不管發生過甚麼事都不重要.
重點是.我是非常享受在遊戲中所帶比我的感受,並且我熱愛這款遊戲.
因此,我願意花費出時間,花費金錢等.我認為這款遊戲,這個代理,是值得的.
看到這邊.我自認為1位普通無名玩家,和他人之間與世無爭,一切都是很好的過程.
但自從某一日,自從有左外掛的出現,
外掛的利誘和肆虐,促使遊戲不斷步入滅亡,
漫無止境的外掛在野外地圖自動升級的過程,
由平平無奇的日常練級,竟轉化到要和外掛之間鬥搶場的不斷爭鬥,令遊戲變得不再有樂趣.
以往辛辛苦苦日以繼夜提升到的高等級,消耗的體力汗水辛勞,投資的消耗品和打造的武器裝備卡片,
係自動外掛程式面前簡直完全不值1提.
外掛玩家只要持有,開啟外掛程式,如同gm一般的權力,
是近乎不需要付出也可以獲取得到普通玩家得不到的利益,
那些甚麼3傳,3神話,99級,99+60,99+80,釣魚大師等,簡單唾手可得.
我1位普通玩家,課下1堆金額,即使不是課長級玩家,
也抽不到想要的東西,我倍感希望支持遊戲往正面方向發展,
卻只有不斷花費時間,不斷消耗著金錢,不斷消耗著青春不斷農農農,
即管如此,我也沒可能達到外掛玩家級數的10%,可能或許也不如1%.
從我眼見即使遊戲充斥成千上萬的外掛,
不論遊戲外掛弄至千瘡百洞,我都堅持拒絕加入做為外掛行列的1份子,可能是我太傻.
因我相信官方會帶來正面遊戲環境,態度不會放軟.
相信如小雲所言,會認真處理,會合理制裁外掛用家,最少,還普通玩家一個公道.
但無想到,時至今日,或多或少的跡象,似乎也差不多是這遊戲的終點了.
由看到最近消息,多年間經歷種種外掛事件過後,
了解在最近的有關集團外掛釣魚後,也閱讀過這篇最新的官方處理辦法,
我驚而發現受影響的不是外掛用家.
原來,好多結果都唔係我所咁樣諗.
好多好多唔同外掛用家,都不斷破壞緊普通玩家的遊戲體驗,
甚至竟然可以大庭廣眾,能夠出言不遜地傷害,磨滅普通玩家對1款遊戲的熱情.
無錯,外掛玩家擁有普通玩家得不到的特權,
他們根本不需要付出任何事物來換取高等級的3傳,3神話滿級,甚至是釣魚大師帳號讓人心生羨慕.
因為只要打開程式就有以上的所有事物.
普通凡人即便是舉報了外掛,小雲與客服也會以各種各樣不同理由打發玩家,
官服所指的通報原廠,通知開發,將玩家記錄在案,普通人從來都不會知道是真是假,
事發後的舉報有效嗎?可見外掛用家依舊舞照跳,馬照跑,太陽如常升降.
以往的角鬥排名,家族排名.名譽排名,天空塔排名,都是貨真價實之實力的1種.
那麼現在,2023年,那些全部用刷出來的所得的,還算實力嗎?
假若.對方更是著名家族,如利用外掛,那麼舉報與否根本無異,只是在浪費時間.
即便如此我依舊認為官方會處理,停止外掛玩家的行為,
最少希望能夠殺一警百,喝止外掛繼續運行,或封禁相關的涉事帳號.
想當爾然,最後結果不出眾人所料,官方每次的包庇,每次的做法簡直令我失望至極.
好好的一個遊戲,外掛的出現,放任外掛的不作為,更為了賺錢.
夢與希望,請問官方小雲:在夢之歷險,真的有嗎?
外掛玩家只要課金,就可不擇手段經官方辦法解封,更提出一堆讓人無法接受的理由,是徹底地對普通玩家的褻瀆.
官方種種令人匪夷所思的舉止.永無止盡的謊言,每個虛假的承諾.剝削玩家的利益,都不斷地磨滅了我對於這款的熱情,震撼了我的三觀.
作為玩家,除了失望,還是無助.
我明白.每款遊戲最終都會迎來結局,也許我應該放下這款只專為外掛福利而設的遊戲.
也許是因為我不適合再做無謂堅持.
事以至今,我已將遊戲全數刪除,帳號的努力和持有的道具亦全送交朋友,我相信以後再不會再往這款遊戲消費再碰及這款遊戲了.
遊戲是部好的作品.這是我第1篇對這部線上遊戲的遊戲心得,亦會是我的最後1篇遊戲心得.
再見,夢之歷險.雖我已不再遊玩,很感謝你所帶給我的快樂回憶.讓回憶停留在過去吧

版主

沙發

歡迎你舉報外掛 / 提供任何關於外掛程式的資料.

不過睇返我地既系統記錄, 我地無玩家係黎自Romania.
回復 支持 反對

論壇元老

板凳
官方小雲 發表於 2023-1-18 10:38
歡迎你舉報外掛 / 提供任何關於外掛程式的資料.

不過睇返我地既系統記錄, 我地無玩家係黎自Romania. ...

羅馬尼亞係指青怡呢度既登入記錄?
我諗佢係用左VPN之類姐

例如明明我係揀香港 check過幾個網站都正確地話係香港
但係青怡唔單止話我係德國 連IP都錯鬼埋

回復 支持 反對

版主

地板
634 發表於 2023-1-18 11:27
羅馬尼亞係指青怡呢度既登入記錄?
我諗佢係用左VPN之類姐

唔係, 我地依家個系統, 可以查埋VPN前既IP.
亦都唔見有IP同羅馬尼亞有關聯.
回復 支持 反對

論壇元老

官方小雲 發表於 2023-1-18 11:40
唔係, 我地依家個系統, 可以查埋VPN前既IP.
亦都唔見有IP同羅馬尼亞有關聯. ...

你講個系統指夢之??
回復 支持 反對

版主

634 發表於 2023-1-18 11:50
你講個系統指夢之??

係呀...
所以佢
一係就無玩夢歷.
一係就用免費VPN上論壇.
因此完全無人會用個個地區既IP玩夢歷.
無論係VPN前定後.
回復 支持 反對

高級會員

官方小雲 發表於 2023-1-18 11:52
係呀...
所以佢
一係就無玩夢歷.

麻煩你針對返人地咁大篇文講既問題啦
個IP唔係香港就唔洗理?咁我用美國IP玩外掛你係咪唔洗捉我
回復 支持 反對

版主

11264080 發表於 2023-1-18 11:57
麻煩你針對返人地咁大篇文講既問題啦
個IP唔係香港就唔洗理?咁我用美國IP玩外掛你係咪唔洗捉我 ...

歡迎佢舉報外掛 / 提供任何關於外掛程式的資料.

其實佢作咁大篇文係完全無作為.
唯一帶出既訊息, 就係退夢 / 夢歷多外掛, 但又唔係事實, 都唔知做乜.

每次一有嚴重影響部份人收益既時候,班牛鬼蛇神就會走出黎.
回復 支持 反對

高級會員

官方小雲 發表於 2023-1-18 12:00
歡迎佢舉報外掛 / 提供任何關於外掛程式的資料.

其實佢作咁大篇文係完全無作為.

以前成日檢舉外掛架啦
拍埋片比你地,隻角色1秒鐘由另一點飛去另一點外掛打怪,你都可以話無問題依家咪親緊你地GC無力打擊外掛囉
我真係懷疑你地, 連咩行為先算係外掛都唔知

釣魚外掛又唔封,係度改貴啲魚線魚餌
我寧願你改做每人固定每日只係可以釣50條魚, 釣一次用1魚線1魚餌,咁咪每人每日只可以釣到50條魚囉
定係你覺得改貴左堆魚線魚餌佢地就唔會用外掛釣?
一日仲有廚師卡,一日都仲有人收料
成本貴左佢咪賣貴返比啲普通玩家
唔通間茶記加租, 佢會自己食左佢咩緊係係餐牌度加價
你不如請返個人,係真係有玩過隻GAME既人黎做顧問, 好過你地係度紙上談兵

回復 支持 反對

版主

11264080 發表於 2023-1-18 12:10
以前成日檢舉外掛架啦
拍埋片比你地,隻角色1秒鐘由另一點飛去另一點外掛打怪,你都可以話無問題依家咪親緊 ...

封遠端, 又話影響普通玩家.
唔封遠端, D人用遠論技術自動釣魚, 又話影響普通玩家.
魚餌加價又話影響普通玩家.

但明明會去釣魚既普通玩家少之又少, 通常釣30~40分鐘就收工.
普通玩家釣30分鐘收工, 去換人地開幾隻角色釣足7日24小時…

跟往個班釣魚玩家重要投訴, 點解改版多左人沖卡, 但係D GAME錢都唔升值.
明明就係佢地幾個互相壓價, 爭往放GAME錢.

雖然防外掛上兩星期已經做左野, 但係無可能完全阻止,
開發又話係中文版玩家唔自律先會咁, 唔會幫港版做大改動.
咁你想點, 你想自己一星期賺少幾百萬, 定係想比人地一星期賺幾十億.

回復 支持 反對