討論區改成需要用https連接才能登錄 https://bbs.yeeapps.com

青怡攻略:討論版

請注意:本討論版會員帳號為獨立帳號,與Yeeapps攻略站/青怡攻略Apps會員帳號並不互通。

返回列表 發新帖
樓主: 3254291
打印 上一主題 下一主題

[玩家投稿] 關於合ser

中級會員

遊戲指定論壇‧免費廣告

合ser有無得俾天ser同海ser改名
回復 支持 反對

高級會員

講真淨係海台合ser唔見得會多幾多人玩翻,本身呢兩個ser基本都冇咩人,連基本收賣既人都冇。就算合完俾着你都係9xLv +1aw,你諗下玩家會唔會考慮繼續係一個將來好快又一個死ser既伺服器繼續玩落去,寧願去新ser玩仲有意思。兩個ser合埋都係多此一舉。天ser已經少左一部份人,但起碼叫有人流,如果三個ser合埋,天ser既人流其實可以帶動其他兩個ser舊玩家玩翻
回復 支持 反對

註冊會員

月餅晴 發表於 2020-7-9 15:00
海台SER合點解要連埋天SER,對比番天同海/台,天空好明顯多人好多
的確森林SER既出現會令到部份人由天空去 ...

3-5年後先合SER 等到真係冇人玩果陣合就冇意思啦 小人SER合小人SER 咁有咩意思先
你合SER都係想多D人玩 唔會死城 唔係點會D海SER走曬去天/森SER玩
合一次SER需要時間 金錢 人力
加埋每一次合SER 隻game都會出現好多問題
我有時得閒都會走去海台SER睇下 台SER基本上10條友 海SER就唔清楚 每次上線都唔同
就算合埋去天SER 我唔覺得會有咩問題
海SER以我所知 AW場都係冇場升 唔可以拎AW場黎做比例多人玩定小人玩 任何SER都會課419點
你合完SER咪會令更加多玩家課金 冇一個玩家想課落一個冇人玩既SER到吧
純粹我個人意見 開左森SER到依家
玩緊天SER 我真係覺得天SER小左好多人 但森SER又勁多on9仔唔想走去森SER玩
回復 支持 反對

版主

mcfung012 發表於 2020-7-9 14:06
小雲 其實你可以考慮埋天海台SER合埋一齊
老實講 出完森SER 天SER小左一大半 我覺得遲早都會變海台SER咁小 ...

我答唔到…
任何情況,都係要等開發有時間先…
佢地忙到踢哂腳…
回復 支持 反對

註冊會員

官方小雲 發表於 2020-7-9 19:11
我答唔到…
任何情況,都係要等開發有時間先…
佢地忙到踢哂腳…

我明既
不過講真 合SER既原因係因為小人玩 維持一個SER需要錢 同人力維護 玩家課金先會維持到ser既運作
雖然可以拎其他服賺到既錢維持海台SER 但咁樣做只係賺小左錢同蝕左維持海台SER既錢 冇啦啦要拎多一筆出黎租SER
小人玩合小人玩既SER 都係一樣小人玩 加埋都唔知有冇200個不同ip既玩家出現
點解唔直接合去天SER 我明白會有天SER既玩家唔滿意
但可以令天SER更加多人玩 我相信任何玩家都唔想變左死城 成隻單機遊戲咁
個個玩家都想自己玩既服多人玩吧 天海台SER合完之後搞勁小小個SER 買一個好D既SER就唔會lag/delay
只需要一個SER就可以維持到其他玩家 首先慳左海台SER既維持ser既費用 仲會多左人課金 長遠黎計其實更加賺錢
其實唔需要怕 因為其他玩家唔滿意退夢 如果要退一早就退左啦 一定係更加賺錢
真心講 我相信小雲你都明白 但我都明你有你既難處 如果合約寫到明要有3個SER既話講咩都冇用
但做代理應該要要求小小野比開發做野 要令開發明白港服同外國服係唔同
你地做代理搵到錢自然開發都會搵到錢 我地玩家玩得開心 自然唔會介意課金課多D

另外 600點既背包擴充卷 其實可以比玩家使用點數直接買永久 1%機率我相信冇咩人會抽 虛擬物品姐 其實唔洗怕蝕錢果類野
如果放3000點/6000點比玩家買 1個玩家買你地就賺左680/1360蚊 唔係話好多 但積少成多 好過冇抽600點得1%機率中吧
600點得1%機率 不如我開多隻人仔放野入去 仲唔洗博果1%仲可以多48格放野 免費既事點解唔做

回復 支持 反對

版主

mcfung012 發表於 2020-7-10 03:18
我明既
不過講真 合SER既原因係因為小人玩 維持一個SER需要錢 同人力維護 玩家課金先會維持到ser既運作
...

你明你明…由始至終都係唔明= ="...
"冇啦啦要拎多一筆出黎租SER"
如果天海台合併,要乎合合約要求,有要求就有代價,代理都係要再開多一個新服,同埋要宣傳新服。
就會變左唔係海台死服,而係天海台死服。

"搞勁小小個SER 買一個好D既SER就唔會lag/delay"
都係一定係FOR新服= =...
開發唔會幫你將資料由舊服搬去新服,再係舊服開一個新服。
只會係舊Ser合舊服,新Ser開新服。
(不過天Ser無幾耐之前先換左新機,可以留意返之前公告…)

"600點得1%機率 不如我開多隻人仔放野入去 仲唔洗博果1%仲可以多48格放野 免費既事點解唔做"
其實我都唔覺得有需要買,玩家不如開多隻人仔放野入去。
就好似銀行卡咁…其實我都覺我好ONJ。

係我角度黎睇,天海台合併,可以幫老闆賺多D係無錯的。
但我唔覺得對天Ser、森Ser黎講一定係一件好事…
如果開發要攬炒,我阻唔到。但如果玩家要攬炒,我係理解唔到。

(咁當然,新服都可以係弱勢、少人…你真係想博?)
回復 支持 反對

中級會員

小雲意思係做得代理好多野都要預左等價交換,唔係單方面改既事
所以肯幫我地傾合S呢樣野某程度上我覺得已經仁至義盡
回復 支持 反對

中級會員

官方小雲 發表於 2020-7-10 10:22
你明你明…由始至終都係唔明= ="...
"冇啦啦要拎多一筆出黎租SER"
如果天海台合併,要乎合合約要求,有要 ...

好奇邊個ser 同邊個ser 合 最終決定係原廠決定 定係你地決定?
道理係明 但係海 台 合ser 合左同冇合真係冇乜分別
回復 支持 反對