討論區改成需要用https連接才能登錄 https://bbs.yeeapps.com

青怡攻略:討論版

請注意:本討論版會員帳號為獨立帳號,與Yeeapps攻略站/青怡攻略Apps會員帳號並不互通。

樓主: a889459
打印 上一主題 下一主題

笑L死 森SER限定關閉骨龍團

中級會員

遊戲指定論壇‧免費廣告

bug就bug啦
森狗一開始唔係咁講架咩?
技巧? 人唔笑狗都吠
回復 支持 反對

中級會員

剛本雞丁 發表於 2020-5-5 13:08
將小怪引去特殊地型,令佢無法離開,乖乖呆企。
將boss引去特殊位置,令佢無法攻擊,乖乖被打。
遊戲漏洞變 ...

針對番將小怪引去特殊地型,令佢無法離開,乖乖呆企。

歸根究底 係隻game本身設計問題

怪唔識由復生點被拉開一段距離就番番去原本位置 e.g. 一般大型MMORPG, 黑沙, GW, TESO之類 番去原本位置既時候會變無敵狀熊
而nostale 係單單直線行番去番生位置 造成卡位跡象

講真 如果要咁樣改 一係所有地圖變正方形無障礙物/一係成隻game砍掉重練

所以你話係咪遊戲漏洞我又真係有保留
回復 支持 反對

中級會員

剛本雞丁 發表於 2020-5-5 13:08
將小怪引去特殊地型,令佢無法離開,乖乖呆企。
將boss引去特殊位置,令佢無法攻擊,乖乖被打。
遊戲漏洞變 ...

當然是技巧 不是漏洞
否則 你如何解釋 原廠沒改女王雞?

女王雞跟小丑兔 都有卡王的技巧
但原廠只改小丑兔 沒改女王雞
原因是什麼呢?

因為原廠態度 跟我追求的一樣:
不反對卡王(遊戲技巧)
反對破壞平衡之事(低成本給SER產出大量金幣)

女王雞的錢不多 就算大量產綠果、藍果
如果沒人跟你買 也不會變成錢

而小丑兔 未改之前 出產的錢太多了
一團就給一個SER 產出120M左右的金幣
而有人單人多開 一人獨賺這120M金幣
整個破壞了遊戲的平衡

到時即戰沒人要打、六轉七轉沒人要打
大家都顧著單人多開打兔 或是單人多開打骨龍
那就違背遊戲原本設計的精神了

這樣理解嗎?
回復 支持 反對

中級會員

〝冰影〞 發表於 2020-5-5 13:30
針對番將小怪引去特殊地型,令佢無法離開,乖乖呆企。

歸根究底 係隻game本身設計問題

我諗又唔使嘅。淨係 set 啲怪,唔打人嗰陣,返唔到原位就八個方向隨機移動一段時間,點會仲卡到?
你可以試下例如冰島王房出面啲小怪咁,你可以拉佢去第二個區,但佢去咗第二個區係唔會企定定卡喺度。
放置佢一個鐘,分分鐘識得自己行返去。

咁所以顯然原廠唔係冇能力去封殺卡怪,而係畀啲怪咁樣隨機行可能反而帶嚟其他新問題。
例如放置兩個鐘之後啲死騎同死槍會走晒去一區,所以先保留返呢個可以卡到怪嘅有問題設計。

咁當然啦,有得卡怪會喺遊戲過程帶嚟好多方便。
除非原廠明示暗示:「係啊,我哋係設計到啲怪淨識直線返原位,行唔到咪企喺度囉,我哋就係想要有呢個效果」,否則呢啲非原廠預期嘅情況,要改係隨時嘅事。
但係今日改定聽日改,定一世都唔改,都係視乎原廠覺得有幾嚴重。
莫非退咗組都可以共享位置,又要急住封咩。
回復 支持 反對

中級會員

uuulll2000 發表於 2020-5-5 14:06
當然是技巧 不是漏洞
否則 你如何解釋 原廠沒改女王雞?

你都傻傻哋。未封就代表不反對?你喺 entwell 做開發嘅?
而家啲外掛夠周街行啦,係咪原廠不反對啊?

你咁講,以前卡蛋又技巧,舊再生盾越打越多血又技巧,冰島無敵狀態/殺同陣營又技巧,一條金匙無限抽神遺又係技巧,一張同伴重置無限重置技能又係技巧,無限複製道具都係技巧啦。

你識就係技巧,人哋識你唔識就 bug,勁啦你。
回復 支持 反對

高級會員

uuulll2000 發表於 2020-5-5 12:14
感謝官方德政 可以維持遊戲平衡
同時也讓別SER的玩家沒話講

咪傻啦 20 30萬做到D咩 定你未衝過卡未衝過裝淨係識俾錢買D搞好晒架?
回復 支持 反對

高級會員

剛本雞丁 發表於 2020-5-5 14:54
你都傻傻哋。未封就代表不反對?你喺 entwell 做開發嘅?

唔洗同佢講咁多野,由條友話新精跌價,再話自己抽新精箱放新精,我就廢事理佢
回復 支持 反對

註冊會員

森ser既大家 快d多謝 uuulll2000 條傻西啦
回復 支持 反對

中級會員

剛本雞丁 發表於 2020-5-5 14:54

你拿外掛跟女王雞比 實在很可笑!
遊戲公司抓外掛 總是會講求嚴謹
如果當純用程式判斷 怕封錯人 又要賠償玩家 還可能被玩家提告
需要GM人力 去實地稽查

但女王雞 沒有賠償問題 也不需人力稽查
只要工程師改一下就好了

我順便再告訴你
以前台版還在時 我就玩過台版
那時就有女王雞卡王技巧!

在那時候 玩家就反映給當時的代理商
代理商也反映給原廠了

如今 已經過了十年以上
女王雞一樣 可以用當時的技巧去卡

你自己動腦想想 原廠有沒有反對卡女王雞呢?
如果反對的話 為什麼十年以上了 沒改?
回復 支持 反對

中級會員

uuulll2000 發表於 2020-5-5 18:47
你拿外掛跟女王雞比 實在很可笑!
遊戲公司抓外掛 總是會講求嚴謹
如果當純用程式判斷 怕封錯人 又要賠償 ...

你都講咗廢話咁耐啦,點解你又未死啊?解釋下?
定係你不死身啊?
回復 支持 反對