討論區改成需要用https連接才能登錄 https://bbs.yeeapps.com

青怡攻略:討論版

請注意:本討論版會員帳號為獨立帳號,與Yeeapps攻略站/青怡攻略Apps會員帳號並不互通。

樓主: tintinsiu
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 希望優化網頁鎖

論壇元老

遊戲指定論壇‧免費廣告

why咁執着個recaptcha? 向右滑動唔好d咩?
定因為recaptcha macro friendly既關係?
我睇你又唔係真係咁似google既sales丫

我核心是講舊式 captcha 唔太安全, 用新式的較好, 用咩新式都冇所謂  發表於 2024-8-21 17:18
回復 支持 反對

論壇元老

tintinsiu 發表於 2024-8-21 15:16
google recaptcha V2/V3 唔洗比錢的

高階既 recaptcha V2 都其實都唔安全, 更何況自製圖像文字;

我略略望一望你三條link
第一條link似係業配+市場產品簡評多d?
第二條link冇reference冇source 我評價為大眾農場文 睇下就好 唔好太認真
第三條link... um... sor, 冇開唔知亦冇乜興趣知有乜results...

-----

sor, 第一篇有介紹埋人工智能破解服務添 咁我冇野講啦

回復 支持 反對

版主

634 發表於 2024-8-21 11:31
d user成日都有一個通病
就係覺得既然可以做 點解唔做?
係囉 事情就係你講既咁好咁簡單 不如你自己親手做啦 ...

其實...幾年前我提出過Google authenticator.
不過其實好多香港人都未必聽過/用過...係玩開Crypto既人可能先知.

但又咁睇, 網頁鎖都唔多人用, 更何況Google authenticator...
對玩家而言, 點都複雜過Recaptcha...
簡單化/複雜化, 各有好處啦...

同埋就算開左功能, 其實都會有問題.
例如手機刪左Google authenticator, 又或者換手機, 又或者某D原因拎唔到Code.
我地又無辦法可以幫到玩家, 係會有問題.
回復 支持 反對

論壇元老

官方小雲 發表於 2024-8-21 16:57
其實...幾年前我提出過Google authenticator.
不過其實好多香港人都未必聽過/用過...係玩開Crypto既人可 ...

咁要係你地公司潮d 又唔會係你地公司既錯丫
不過每間公司都有自己既風格既 有d係保守d

網頁鎖唔多人用......
個設計咁很好用 多人用我先覺得神奇
google authenticator話唔定個個一試讚好呢
呢d野唔做冇人知真實效果 都係估估下
回復 支持 反對

金牌會員

Google Authenticator 其實都唔錯, 我更加推薦用 PassKey
接近兒家D 人用 FaceID/指紋登入既習慣
我是覺得用 PassKey 黎吸引人用網頁鎖
回復 支持 反對

論壇元老

前排我先換完手機 換手機果方面應該係冇乜問題 記得個設計係跟google帳號
反而係google down機既話點搞既姐
遺失手機果d 同SMS驗證一樣姐 呢d風險要用家自行理解同負責 唔係強制要雙重驗證就得

就我自己黎講 facebook mozilla nord 同埋我自己公司內聯網系統都用緊 應該還好啦
回復 支持 反對

版主

tintinsiu 發表於 2024-8-21 17:10
Google Authenticator 其實都唔錯, 我更加推薦用 PassKey
接近兒家D 人用 FaceID/指紋登入既習慣
我是覺得 ...

用PassKey其實咪又係要經Google...
回復 支持 反對

版主

634 發表於 2024-8-21 17:13
前排我先換完手機 換手機果方面應該係冇乜問題 記得個設計係跟google帳號
反而係google down機既話點搞既姐 ...

你用開就緊係無問題啦. 我用開都無問題,
問題係好多人唔會識用/唔會用, 遇到問題又好難即時應對.
又無人可以保證Google唔會出問題. 重未排除有D人有機會比Google鎖帳號.
入唔到帳號, 又解唔返個Lock. 打黎要我地人手解, 又要你填身份證明.
諗諗下, 你就會明, 其實有可能會產生好多預計之外既問題出現.

其實無得好講, 有D人就想簡單D, 有D人就想安全D.

不過網頁鎖禁個制咁簡單都唔多人用,
莫講話要打開APPS, 搵返個AC, 再入驗證碼.
如果有六隻AC要登入…

依家咁係最簡單架啦, 廢得黎又有小小作用,
至於一鍵解鎖, 其實依家都係簡個AC禁個制, 就解到…咁又覺得麻煩…
咁一係玩家唔好開網頁鎖, 定期改PW, 唔好借帳號比人, 唔好用外掛, 唔好用同一個帳號密碼登入私服…
尤其是依家根本用唔到外掛, 人地整個外掛, D人又信到十足填哂帳號密碼比人…
就算真係比你用到係Work, D外掛公司養肥你一排, 跟往先割你一波~
回復 支持 反對

論壇元老

我認同既 正如自助結帳 電子支付 總係有d人用果陣問題多多 多多問題
所以我覺得 只要唔係強制要人開雙重驗證(authenticator bla bla bla)就OK
用與唔用係個人自由
"明白"風險都照剔同意 遇上風險自行承擔亦都好合理
(可能到時你地客服會煩d 但...er...係咁架啦...客服唔係就係專業處理呢d野既咩... 專業架嘛...)

以上純粹分享個人意見

不過網頁鎖禁個制咁簡單都唔多人用,
莫講話要打開APPS, 搵返個AC, 再入驗證碼.
如果有六隻AC要登入…
我之前期望既終極效果係"認證首次使用既電腦"
每個acc只需入一次code 同每個acc每次用都要去官網登入開閂一次網頁鎖 差好遠嘅 根本唔係同一個時間複雜度
anyway純粹係brainstorm

至於一鍵解鎖, 其實依家都係簡個AC禁個制, 就解到…咁又覺得麻煩…

um... 我成堆堆人仔應該會自己寫script做 咁簡單既事求人不如求己 你地唔好整到個firewall咁sensitive就得
當然我唔用個網頁鎖 所以只係9up
回復 支持 反對

論壇元老

官方小雲 發表於 2024-8-21 17:34
你用開就緊係無問題啦. 我用開都無問題,
問題係好多人唔會識用/唔會用, 遇到問題又好難即時應對.
又無人可 ...

尋日講完 今日發現我FD個AC被爆左
雖然冇乜值錢野
GC帳號多年前已被忘記 所以一直改唔到密碼亦登入唔到去回報
呢d情況唔知可以點搞 有d尷尬
回復 支持 反對