討論區改成需要用https連接才能登錄 https://bbs.yeeapps.com

青怡攻略:討論版

請注意:本討論版會員帳號為獨立帳號,與Yeeapps攻略站/青怡攻略Apps會員帳號並不互通。

樓主: hei神
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] [廢老吹水長文] 點箱/消費活動品 討論

版主

遊戲指定論壇‧免費廣告

小雲訓醒未 發表於 2024-7-22 18:25
抽新箱起碼要整個保底丫 抽左3萬蚊都無係人都火滾啦
萬5 OR 2萬保底好合理姐
依家邊個唔正常先 4%又4% ...

物品平均一年~兩年後, 物品量多左, 就會易中左/易買左.
就好似Iphone咁, 岩岩新出一定係貴, 你過左一年, 上一代就會平左.
咁當然, 會有例外. 第二次出會改難中D.

其實岩有啲過時既大獎都會落新箱變次獎,但係優惠箱又幾時回饋下45點一個箱  發表於 2024-7-29 17:44
回復 支持 反對

金牌會員

官方小雲 發表於 2024-7-29 11:39
物品平均一年~兩年後, 物品量多左, 就會易中左/易買左.
就好似Iphone咁, 岩岩新出一定係貴, 你過左一年,  ...

小雲姐 有無機會 周伴技能升級卷 放係450點 100次保底 別注物跆到 取代遠古英雄的 呢.
回復 支持 反對

版主

Tiger1 發表於 2024-7-29 12:14
小雲姐 有無機會 周伴技能升級卷 放係450點 100次保底 別注物跆到 取代遠古英雄的 呢.  ...

OK, 有機會, 有機會.

點品其實都係閒聊野 (重要d)聽日新遠征有無機  發表於 2024-7-29 18:39
回復 支持 反對

高級會員

官方小雲 發表於 2024-7-29 11:38
>賽隆擦子膠 --我覺得佢係唔值4%中既4%
------------------------------------------------
你係覺得佢太平 ...

單單睇佢既%=大獎既%  姐係中真正既大獎同中粒擦子膠係等同運氣   所以係唔值得4%  不過正如我所講 抽箱唔係一定要中大獎 其他野物品都有需要既
當中包括拍賣指定貨幣的初衷

閒聊咁講係無得直接買既情況下 都要抽
其實好多野係應該比我地直接係商城買到

最後都係講句廢話 : 我地唔想玩家過渡消費 理性玩遊戲吧  

題外話 其實轉蛋法入面 GC係硬要展示出黎加埋= 100%定?好多遊戲所有野加埋係可以多過100% 而佢都會標明
如果係呢個方向去說明 可能對於數字敏感既人都得到安息

張圖係有人密我係咪真係玩左咁耐 我見game竟然仲睇到消費紀錄就展示下

回復 支持 反對

版主

hei神 發表於 2024-7-29 17:58
單單睇佢既%=大獎既%  姐係中真正既大獎同中粒擦子膠係等同運氣   所以係唔值得4%  不過正如我所講 抽箱唔 ...

我同其他Game既思維有D唔同.
唔係最差既野最高機率.

好似「滿月的水晶隨機箱」
滿月的水晶x20        60.00%
滿月的水晶x10        20.00%

箱入面最差既野, 唔係最高機率.
SP箱入面消耗物品既機率會比 永久物品機率低.
不過物品價值既野, 你依家會覺得可能D 消耗物品價值 比部份永久物品高.
但如果掉返轉, 永久物品機率低, 時間耐左, 消耗物品既價值自然又會變得比永久物品低.
不過我想「盡量」維持穩定, 所以絕大多數寶箱都用返相同機率.

正常人都會好似你咁諗, 價值愈低既野, 機率愈高. 將比較唔值錢既野SET高機率.
不過我唔係正常人.
回復 支持 反對

金牌會員

官方小雲 發表於 2024-7-30 10:26
我同其他Game既思維有D唔同.
唔係最差既野最高機率.

想問下小雲可以透露下 巨型武裝/8人團 的掉落物品增加D咩
回復 支持 反對

版主

hei神 發表於 2024-7-29 17:58
單單睇佢既%=大獎既%  姐係中真正既大獎同中粒擦子膠係等同運氣   所以係唔值得4%  不過正如我所講 抽箱唔 ...

抽獎機率總和一定係100%…有乜可能高過100%…
有D遊戲既機率設定係
定區域1機率, 區域2機率, 區域3機率咁, 然後不停加物品入去
例如大獎總和4% , 中獎16%, 細獎 80%, 物品數量不限, 所以你會睇到機率會係小數後好多個位.
例如大獎4%, 但入面有45件物品, 每件物品機率=4%/45*100=0.088888...%

而Nostale既機率設定係
每次打開寶箱隨機抽1-1000, 如果抽到1 = 物品1, 抽到2 = 物品2,  ..... 抽到1000 = 物品1000.
係絕對值.唔會抽到 0.5, 99.5, 55.5, 0.08888咁.
回復 支持 反對

論壇元老

其實轉蛋法入面 GC係硬要展示出黎加埋= 100%定?好多遊戲所有野加埋係可以多過100% 而佢都會標明

加埋梗係100%架啦
你擲骰仔 唔係6個面加埋100%既咩?
如果加埋120%既話即係點?
擲100次 例如有60次係1 60次係6咁樣?

即係好似我地升1lv 係要100.02%先升到 岩岩好100%係升唔到lv的  發表於 2024-7-30 19:28
回復 支持 反對

新手上路

你想set大獎4% 無問題 大前題係有啲野要值得4% 例如今日個七彩箱sp箱入面有11%我隻坐騎 想問2024邊有玩家想4%抽隻出左唔知幾耐既坐騎 利申手上有好多貨
回復 支持 反對

新手上路

良心提醒想抽箱既人 做好心理準備會中好多坐騎
回復 支持 反對