討論區改成需要用https連接才能登錄 https://bbs.yeeapps.com

青怡攻略:討論版

請注意:本討論版會員帳號為獨立帳號,與Yeeapps攻略站/青怡攻略Apps會員帳號並不互通。

樓主: 官方小雲
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 有關家族經驗值

版主

遊戲指定論壇‧免費廣告

634 發表於 2024-10-9 14:38
其實你照舊用原本個logic 再補返更新後既差咪係

即係舊時有個20lv族+216000經

開發有乜可能逐個公會將改易左既經驗值加返比公會.
即係例如,
公會A 18級, 2650經驗值,
咁呢,就要計返前18級易升左幾多, 咁就將易升左幾多, 加返去公會A.
公會B 15級, 22464經驗.
咁呢,就要計返前15級易升左幾多, 咁就將易升左幾多, 加返去公會B.

1. 首先要逐個等級去計.
2. 跟等級逐批公會去加.
3. 加既時候, 又有機會加錯.
4. 又有機會因為補經驗值而超出升級所需經驗值,跟往出錯
5. 如果出錯, 邊個負責? 改個個人負責? 出聲叫改個個負責? 開發負責? 營運負責?

好坦白咁講, 到最後結果一定係得兩個選擇.
1. 所有公會還原, 升級所需經驗還原.(即係唔改易)
2. 維持現狀.

又或者創新D,
所有升級經驗需求增加60%,
家族排名個顯示,  重會變左(89280000*1.6+216000)=143064000 Tim.
然後長期SET家族經驗值2倍.
但實際結果同「維持現狀」唔會有分別.
不過就會無左「家族經驗值加倍」活動.

成件事, 完全唔存在「扣減左公會經驗值」,只係改易左升家族.
GM同佢地講左, 個家族排名顯示既唔係「公會實際獲得經驗值」,
又覆話「89496000-71640000」唔係少左17856000經驗?
個個數字只係用黎計排名,而唔係「經驗值」, 根本唔影響家族等級.
咁定係, 其實只要關左個排名顯示就可以?
回復 支持 反對

金牌會員

官方小雲 發表於 2024-10-9 16:30
開發有乜可能逐個公會將改易左既經驗值加返比公會.
即係例如,
公會A 18級, 2650經驗值,

跟返依加未算lo你再改返難天s同森s一樣死城la
回復 支持 反對

版主

Tiger1 發表於 2024-10-9 16:36
跟返依加未算lo你再改返難天s同森s一樣死城la

其實真係無關係, 未改之前都係一樣咁升.
回復 支持 反對

註冊會員

早升就早享受 原廠改做易啲升 就係想比玩家追上進度 你出個post就係想聽玩家意見 呢家大部分意見就叫你唔好改返難升
回復 支持 反對

註冊會員

之前80LV前無"巴頓鎮的訓練指南效果"幫你提升經驗值獲得量
現在有更新,多左"巴頓鎮的訓練指南效果"幫你在80LV前易升左
咁你係咪要加返經比之前無享受過呢個效果既玩家呀?
回復 支持 反對

新手上路

根據小雲你所講

更新前
升級到20級家族所需經驗值為89280000
顥示就會係89280000+216000經驗值=89496000

更新後
升級到20級家族所需經驗值為71424000
顥示就會係71424000+216000經驗值=71640000

即係更新前家族係需要89,280,000升到20 依加只需要71,424,000

咁同食左同一家族17,856,000經有咩分別?
即係更新後用少左經 之前個d族傻仔黎 未更新學咩人升族?
更新前打多左 依加仲要比你倒扣翻
一係你就還翻d經比人公平d
一係你就改翻難佢

咁大家可以唔洗升族住 過兩日你話50,000經就升到20族 大家依加打咁多都係晒氣

其實照改難 再開翻家族2倍 幫d細族追翻上去唔得咩? 點解一定要大家扣
回復 支持 反對

新手上路

天Ser變死城 發表於 2024-10-9 23:47
根據小雲你所講

更新前

米甘嬲先啦縮細狗 甜甜都入泥同你奶啦 仲想點?再嘈真係愈縮愈細架啦
回復 支持 反對

註冊會員

比返80LV前難升左經驗值我地呀!!!!!!!!!!!!!!  我地升之前無加經效,無"巴頓鎮的訓練指南效果呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!一係你就改返難升,CUT左巴頓鎮的訓練指南效果
回復 支持 反對

金牌會員

小暈名言早升早享受遲升平兩舊我支持
回復 支持 反對

註冊會員

天Ser變死城 發表於 2024-10-9 23:47
根據小雲你所講

更新前

根據你所講

我act8打多左既經驗值,act9既時候係咪要比番我?
回復 支持 反對