討論區改成需要用https連接才能登錄 https://bbs.yeeapps.com

青怡攻略:討論版

請注意:本討論版會員帳號為獨立帳號,與Yeeapps攻略站/青怡攻略Apps會員帳號並不互通。

樓主: 官方小雲
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 有關家族經驗值

新手上路

遊戲指定論壇‧免費廣告

Tiger1 發表於 2024-10-10 20:35
你要咁計 以前沖15卡成功率係1%  依加1.5% 導致價值掉左 係咪要補返料/錢比人地呀 ...

呢個係數值問題 唔係機率問題
我入100蚊落銀行 就應該要有100蚊拎得翻
你機率可以當做利息
你今日放100蚊落去就1%年利率
你聽日放100落去去就1.5%年利率
呢個係你自己既個人選擇
但我input左幾多 你唔可以減我既output
回復 支持 反對

版主

天Ser變死城 發表於 2024-10-10 20:37
留意翻 唔係每個族少左20%
係每個族根據佢"已有"經驗少左20% 即係你打得愈多 倒扣愈多
咁都唔影響公平性? ...

佢係每個等級所需經驗值都少左20%。

Sorry 明白 但都唔影響我想表達既意思 就係打得愈多 扣得愈多  發表於 2024-10-10 20:50
回復 支持 反對

金牌會員

外幣都會眨值   咁人地可以點 咁只好接受  你入100蚊(之前) , 但兌返現在價值只值80 有咩問題 好多野都會升值或眨值 投入唔一定可以獲得回報 係
回復 支持 反對

新手上路

Tiger1 發表於 2024-10-10 20:48
外幣都會眨值   咁人地可以點 咁只好接受  你入100蚊(之前) , 但兌返現在價值只值80 有咩問題 好多野都會升 ...

不如你答左我 改做1.6倍 再長開雙經有咩壞處先啦
回復 支持 反對

版主

天Ser變死城 發表於 2024-10-10 20:37
留意翻 唔係每個族少左20%
係每個族根據佢"已有"經驗少左20% 即係你打得愈多 倒扣愈多
咁都唔影響公平性? ...

所以你係覺得,18至20級既減幅唔應該咁多,又或者唔應該減?
咁就唔會愈高級既所需經驗值扣愈多。
回復 支持 反對

新手上路

官方小雲 發表於 2024-10-10 20:51
所以你係覺得,18至20級既減幅唔應該咁多,又或者唔應該減?
咁就唔會愈高級既所需經驗值扣愈多。 ...

我重申翻
我始終覺得經驗值係一個"固定/FIX"既一個數值黎 而唔係會因應上限改變而改變
如果技術上做唔到補償翻"因每級所需經驗減少"而"倒扣"既家族經驗
咁不如照Keep翻以前個個所需經驗
而用其他方法 例如雙倍甚至三倍既家族經驗活動去幫助玩家
咁其實大家既努力都係冇白費過
之前升落既 繼續維持翻佢地既優勢
更新後一齊升既 咪一齊係同一條起跑線 要追過前人咪努力d
我睇唔到有d咩問題
回復 支持 反對

版主

天Ser變死城 發表於 2024-10-10 20:44
呢個係數值問題 唔係機率問題
我入100蚊落銀行 就應該要有100蚊拎得翻
你機率可以當做利息

依家咪就係答左你,你既input無減少到,
你都係拎左等級20既家族。。。
由頭都尾都無減左經驗值。
同我問你,如果將家族升級需求加60%,你係唔係等如多左經驗值?
結果都係一樣,你都係等級20家族。。
你一直爭取緊既係,
你覺得高級家族用左好多經驗值去升級,
依家咁改縮短左差距。
你既意思就係高等級家族所需既經驗值唔應該減少。
我話咁還原原設定,你又話我搬你上對立面。。。
事實上你爭取緊既就係還原。你明唔明姐。。
回復 支持 反對

新手上路

官方小雲 發表於 2024-10-10 21:04
依家咪就係答左你,你既input無減少到,
你都係拎左等級20既家族。。。
由頭都尾都無減左經驗值。

我就係同意還原
同埋我係冇講過你將我搬上對立面
正正差距係唔應該被縮短 咁同傷害一班一直努力既人既利益有咩分別?
同埋你都係未明我個既意思 你依加既做法已經係倒扣啦 咩叫冇減少到?
你搬翻d數據出黎 更新前某一家族完任共獲得經驗 同依加同一家族更新後經驗係幾多 碰一碰個數值咪知
你唔好搬個Lv不變出黎住 你實際經驗少左就係少左
回復 支持 反對

金牌會員

小雲同智商為0的人 係講唔點數 人地話係所需經驗減少 佢依個GAME系統 係寫 距離等級XX 所需經驗多少
佢累計經驗係計 [族LV]MAX經+ 現時經驗值 ,  係技術上不支持咁做 , 最好方法直接把族經排名 屏蔽 咁就解決哂 大家都唔跳幾多FXP
回復 支持 反對

金牌會員

如果某一日 原廠把AW1-80 所需經驗降低20% , 佢都係用依個算式.你又出來嘈,又叫小雲補返 損失經驗比你咩
回復 支持 反對