討論區改成需要用https連接才能登錄 https://bbs.yeeapps.com

青怡攻略:討論版

請注意:本討論版會員帳號為獨立帳號,與Yeeapps攻略站/青怡攻略Apps會員帳號並不互通。

查看: 1601|回復: 58
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 希望優化網頁鎖

金牌會員

樓主

遊戲指定論壇‧免費廣告

前言:
最近又有朋友比人爆左帳號, 所以最近都用左網頁鎖加強保安. 但是用了2個月都係覺得過程十分煩瑣(流程需要多個動作), 特別係舊式驗證碼對人類十分不友好.

現在流程:
- 載入用戶名/密碼 (已記錄在瀏覽器)
- 輸入驗證碼 (睇唔清昕時需要按圖刷新)
- 登入
- 選擇遊戲菜單
- 選擇夢之歷險
- 選擇網頁鎖
- 選擇帳號名稱 (多帳號需重複)
- 選擇動作
- 按狀態轉換

希望GC可以優化網頁鎖流程:

Plan A:
- 輸入驗證碼
- 登入
- 選擇遊戲菜單
- 選擇夢之歷險
- 選擇網頁鎖
- 按新的"啟用所有運作中的帳號" 按扭

Plan B:
- 輸入驗證碼
- 登入
- 選擇遊戲菜單
- 選擇夢之歷險
- 按新的"啟用所有運作中的帳號" 圖示

Plan C:
- 輸入驗證碼
- 按新的"啟用夢之歷險所有運作中的帳號" 按扭 (不會登入)

其他優化:
- 驗證碼captcha 改為較新式例如 goolge recaptcha v3 / 淘寶向右拉個圖
- 以google / FB / apple / Wechat 小程序 帳號登入 (綁定帳號)
- 採用 Passkey 等新式, 手機 指紋/FaceID 識別技術

優化流程可以吸引更多人使用, 減少大課長的帳號風險(收入來源), 減輕後台因帳號被盜而成的工作量.
希望老闆同小雲慎重考慮, 祝財源廣進

版主

634 發表於 2024-8-22 12:55
其實你用d random password generator
gen個N位數字大小寫出黎 例如:
S1orYafzyU

我試外掛/私服都係用12位隨機密碼, 都比人爆帳號, 基本上都肯定係外掛/私服所為.

又有幾個回報話無借過帳號比人,
最後查到, 咪又係發現係借帳號比人, 跟往比熟人爆AC...
重要係女朋友DEL哂佢D物品…

sad for you 為你默哀3秒鐘  發表於 2024-8-22 15:45
但每次發現係自己問題又唔會出黎澄清…還我地一個公道呢…  發表於 2024-8-22 15:18
女朋友呢d就算啦... 正如你會懷疑你老公總有一日會拎晒你d錢跟狐狸精走左麼...  發表於 2024-8-22 15:08
回復 支持 反對

論壇元老

tintinsiu 發表於 2024-8-22 12:43
因為我比人爆acc 既朋友們冇用外掛/私服/分享密碼, 所以我都擔心一早訓醒冇左 十萬HKD 既帳號, 先開始用網 ...

其實你用d random password generator
gen個N位數字大小寫出黎 例如:
S1orYafzyU
就冇可能被爆 亦唔需要定期改
要係驚到咁既 乜16位加埋符號
Z&wM$D(Pqeq,%4I3
真係冇乜好驚
(要係GC明文記錄密碼而又出現資料外洩就冇計...)
只係呢d密碼一多你係記唔到...
所以先有password manager既出現
不過夢之應該唔支援?

回復 支持 反對

金牌會員

因為我比人爆acc 既朋友們冇用外掛/私服/分享密碼, 所以我都擔心一早訓醒冇左 十萬HKD 既帳號, 先開始用網頁鎖.

多得634大大講起,原本我都冇呢個習慣, 定期改改 game 帳號密碼先

你個username冇曾經出現過係其他地方 咪ok 道理上  發表於 2024-8-22 15:03
唔係架, 唔同網站用過相同ACPW就有機會中招, 好多爬蟲自動攻擊網站偷資料. 所以最安全做法係所有網站都唔同PW.  發表於 2024-8-22 13:34
"跨平台共用密碼" 的確係一個問題; 但係 game 用 username + password; 大部份網站都係 email + password, 我心諗風險冇你想像中大  發表於 2024-8-22 13:12
不過, 都唔排除有D網站無做PW加密處理, 而佢又咁岩係個個網站登入過…咪GG囉.  發表於 2024-8-22 13:01
個個比人爆AC都話無用外掛/私服/分享密碼架啦…  發表於 2024-8-22 13:00
回復 支持 反對

論壇元老

其實道理上黎講
- 冇共用密碼
- 使用隨機/非常見並且與個人資料無關既密碼
- 冇外洩過密碼
- 冇被外洩過密碼
你係冇乜可能畀人爆到ac...
個網頁鎖單純只係幫你係game帳號密碼已被外洩 而GC帳號密碼未被外洩既情況下 提供一個小小既最後把關
而且要係解開網頁鎖之後呢段真空期搶先登入game 同埋登出game前要記得開返網頁鎖
只係有好過冇 1>0既概念
所以... 冇乜人用係好正常
用網頁鎖既人 求心安既意義係大過實用上既意義

要係我密碼已被外洩 而對方用bot不停嘗試登入 係我解鎖果一瞬間已經畀佢搶左
真係純粹有好過冇
有個一蚊銀係入面既垃圾 總比連一蚊都冇既垃圾黎得好咁解

純粹個人意見

其實早排比人爆AC既, 都應該係有成個ACPW Check List, 我地查到應該係工作室, 而我用黎試外掛/私服既帳號, 都比人爆左, 已經肯定係外掛/私服做既.  發表於 2024-8-22 12:58
一陣佢只係高頻連錯N次會鎖 而高頻入岩被網頁鎖擋就唔會鎖 咁就好笑+r 但願冇咁智障  發表於 2024-8-22 12:51
如果我知你密碼 齋係每隔10分鐘try你帳號一次 都足夠嚇死你 +y  發表於 2024-8-22 12:44
大體上同意, 小雲好似話過不停試 game 帳號, 會鎖左個 game 帳號 (唔係鎖黑客IP?); 唔知開通網頁鎖,好奇實際會點.  發表於 2024-8-22 12:34
回復 支持 1 反對 0

版主

tintinsiu 發表於 2024-8-22 11:38
實際操作一晚如果1個GC帳號+6個遊戲帳號, 但得3個夢之程式keep住條 session
做日任, 搞BP, 打完5場6, 換遊 ...

1. 只係唔記得GC 帳號密碼
2. 遺失自己GC帳號
你要開個GC會員帳號, 後台聯絡客服人員, 然後填寫個人資料表格, 做個實名認證.
(詳細係點我唔清楚, 因為我無會員網權限.)
=====================
3. 當初朋友GC帳號開遊戲帳號比我玩, 個FD失聯了, 想轉遊戲帳號去我新開的GC帳號

如果個帳號係人地借比你, 你無得匯出.
你話就話聯絡唔到人, 但你咁做, 就算物品係你既, 程序上你都係搶左人地帳號架喎...
所以GC無可能幫你匯出人地個帳號.

在情在理, 我地都係叫你同開帳號個個人聯絡.

實名認證, 我理解就係上載/電郵身份證副本了 謝謝回覆  發表於 2024-8-22 12:19
回復 支持 1 反對 0

版主

tintinsiu 發表於 2024-8-22 11:38
實際操作一晚如果1個GC帳號+6個遊戲帳號, 但得3個夢之程式keep住條 session
做日任, 搞BP, 打完5場6, 換遊 ...

無論你用咩LOGIN, 解鎖都一定要經GC網站架啦= ="...
你建議個步驟, 係要用Google再Login多一次喎...
你上面講其他登入, 都係增加複雜度,
唔可能直接用Google帳號登入遊戲架喎.

同埋個登入鎖功能, 係一定要你禁一次制.
係遊戲限制, 唔係網頁Session.
我地想縮短/延長個有效時間都唔得…

我明, 只係表達大家多帳號既實際情況, 唔用網頁鎖既原因 :(  發表於 2024-8-22 12:13
回復 支持 反對

金牌會員

做日任, 搞BP, 打完5場6, 換遊戲帳號打埋5場7團解BP, 帳號又要掛2粒鐘, 掛緊中途, 又要轉返D 勁D 帳號打即/打龍即, 之後又要轉返人掛賣
量多既話, 一晚要3~5次GC 帳號, 解鎖15~25次遊戲帳號
雖然開網頁鎖好簡單, 但係就好繁瑣
個情況有D似呢2個既方別:
1. 去公司內部既廁所, 但環境差, 好臭
2. 去公司外面既大廈公共廁所, 每次出入公司都要拍卡+captcha, 路好長,來回要5分鐘, 但廁所環境好好多
每日都要去好幾次
所以我最後網頁鎖只用在1個遊戲帳的原因

我諗用得google 帳號方式登入都理解, google GG 左就登入唔到
而用得網頁鎖既我都一樣要承擔 GC 網站瓜左既風險, 出事又會入唔到GAME, 比D 唔用既FD笑
(定其實login game 都要靠GC 網站加持先(?))

另外"強制網頁鎖之亂", 果個中午, D 卡盒/寵珠炒到天價可以帶出其實好多人跟本就冇登入唔到GC 帳號, 更莫論想唔想用網頁鎖既問題.
情況可以係遺失左密碼,  或者遺失個帳號
GC會員系統我見冇聯絡電郵/電話, 所以都冇忘記密碼/重設密碼功能
想幫手問下, 得返遊戲帳號, 點先可以連返個GC, 係唔係要, 交咩身份證/親身上去唔知邊交唔知咩表/去民政事宣誓/去警局報冇左個帳號

有遊戲帳號, 以下情況係咪有得處理?
1. 只係唔記得GC 帳號密碼
2. 遺失自己GC帳號
3. 當初朋友GC帳號開遊戲帳號比我玩, 個FD失聯了, 想轉遊戲帳號去我新開的GC帳號
回復 支持 反對

論壇元老

官方小雲 發表於 2024-8-22 11:23
我都唔知, 要會員網後台問GM.
比人爆左AC, 又無乜值錢野
又要比資料查帳號....不如認認真真重新開個新帳號 ...

咁... 有愛架嘛
冇乜值錢野但心中唔多唔少都有價值既
黎分享下姐 黎之前已回報GM

好似樓下個個咁, 話個帳號人地借比佢, 佢又認為個帳號佢長期持有, 就當自己係持有人. 唔好攪到咁複雜...  發表於 2024-8-22 12:01
我會覺得, 如果你之前比人盜用過, 其實好可能有其他人知道帳號. 不如開過啦. 又無值錢野.  發表於 2024-8-22 11:59
回復 支持 反對

版主

634 發表於 2024-8-22 11:08
尋日講完 今日發現我FD個AC被爆左
雖然冇乜值錢野
GC帳號多年前已被忘記 所以一直改唔到密碼亦登入唔到去 ...

我都唔知, 要會員網後台問GM.
比人爆左AC, 又無乜值錢野
又要比資料查帳號....不如認認真真重新開個新帳號啦…
回復 支持 反對