青怡攻略:討論版

標題: 有關家族經驗值 [打印本頁]

作者: 官方小雲    時間: 2024-10-8 19:12
標題: 有關家族經驗值

由於有玩家查詢關於家族排名榜上所顯示的家族經驗值減少的問題, 特意說明.
家族經驗排名榜上顯示的經驗值並非實際經濟值.
而係家族等級相對的經驗值,再加上家族現有經驗值。

即係,
例如玩家家族現有經驗值216000經驗值

更新前
升級到20級家族所需經驗值為89280000
顥示就會係89280000+216000經驗值=89496000

更新後
升級到20級家族所需經驗值為71424000
顥示就會係71424000+216000經驗值=71640000

因為家族升級後, 經驗值就係由0開始計.
所以佢顯示係用你家族等級(對應所需經驗值)+現有經驗值去顯示.

由於更新後,家族升級所需經驗值減少,所以顯示就變左做71424000+216000, 而唔係家族實際所累積獲得的經驗值.
否則經驗值就好難計你還需要多少%經驗值才升級...
佢係用你現有經驗值/升級所需,去顯示經驗值%.
所有家族升級後的現有經驗值都係由0開始.

即係咁, 佢條編程唔會係
if exp > 100,000{ 家族等級=2}
else if exp > 220,000{ 家族等級=3}
.
.
.
else if exp > 89280000{ 家族等級=20}

佢只會係
if exp > 100% { 家族等級+1 }

如果用第1個方法寫, 就會攪到好亂,
同埋會用好多資源不停去運算每個家族既等級..
用第2個方法寫, 就只係記錄返家族等級,
而唔係不停去計家族等級...

用簡單方法答你可能唔明,
用埋複雜方法答你, 唔知你會唔會明.

作者: 官方小雲    時間: 2024-10-9 10:03

玩家如果唔贊成減升級所需經驗值, 即係跟返原有顯示89280000既話.
家族依然都只會係20級, 經驗值21600.
但升級家族就會難左20%.
其實我真係唔介意全世界改返難....

更新前
家族20級, 經驗值21600

更新後
家族20級, 經驗值21600.

如果你真係咁介意個顯示, 我可以叫開發下次更新還原基本步.
(難得有人反對改易…)
作者: Tiger1    時間: 2024-10-9 11:23
支持改易唔好再更改
作者: On777777    時間: 2024-10-9 11:32
我贊成改易呀,唔贊成果個係唔想咁多人升到炸?
作者: Tiger1    時間: 2024-10-9 11:32
問一下點解唔開家族人數擴張@小暈
作者: On777777    時間: 2024-10-9 11:33
官方小雲 發表於 2024-10-9 10:03
玩家如果唔贊成減升級所需經驗值, 即係跟返原有顯示89280000既話.
但 ...

已經少左人玩 咪搞咁多野啦
作者: joehk9988    時間: 2024-10-9 11:41
支持改易,成個天ser得兩個20lv族,19lv 一個都冇仲要改難?
作者: On777777    時間: 2024-10-9 11:53
但 ...

原廠咁出就係想低LV族快D追上進度
想知到底有幾多個叫你唔好改易?
作者: 634    時間: 2024-10-9 14:38
但 ...

其實你照舊用原本個logic 再補返更新後既差咪係

即係舊時有個20lv族+216000經
咁而家補返17,856,000經畀佢唔得咩?
作者: 天使協奏曲    時間: 2024-10-9 15:10
但 ...

照返更新後咪算
作者: 官方小雲    時間: 2024-10-9 16:30
634 發表於 2024-10-9 14:38
其實你照舊用原本個logic 再補返更新後既差咪係

即係舊時有個20lv族+216000經

開發有乜可能逐個公會將改易左既經驗值加返比公會.
即係例如,
公會A 18級, 2650經驗值,
咁呢,就要計返前18級易升左幾多, 咁就將易升左幾多, 加返去公會A.
公會B 15級, 22464經驗.
咁呢,就要計返前15級易升左幾多, 咁就將易升左幾多, 加返去公會B.

1. 首先要逐個等級去計.
2. 跟等級逐批公會去加.
3. 加既時候, 又有機會加錯.
4. 又有機會因為補經驗值而超出升級所需經驗值,跟往出錯
5. 如果出錯, 邊個負責? 改個個人負責? 出聲叫改個個負責? 開發負責? 營運負責?

好坦白咁講, 到最後結果一定係得兩個選擇.
1. 所有公會還原, 升級所需經驗還原.(即係唔改易)
2. 維持現狀.

又或者創新D,
所有升級經驗需求增加60%,
家族排名個顯示,  重會變左(89280000*1.6+216000)=143064000 Tim.
然後長期SET家族經驗值2倍.
但實際結果同「維持現狀」唔會有分別.
不過就會無左「家族經驗值加倍」活動.

成件事, 完全唔存在「扣減左公會經驗值」,只係改易左升家族.
GM同佢地講左, 個家族排名顯示既唔係「公會實際獲得經驗值」,
又覆話「89496000-71640000」唔係少左17856000經驗?
個個數字只係用黎計排名,而唔係「經驗值」, 根本唔影響家族等級.
咁定係, 其實只要關左個排名顯示就可以?
作者: Tiger1    時間: 2024-10-9 16:36
官方小雲 發表於 2024-10-9 16:30
即係例如,

跟返依加未算lo你再改返難天s同森s一樣死城la
作者: 官方小雲    時間: 2024-10-9 16:40
Tiger1 發表於 2024-10-9 16:36
跟返依加未算lo你再改返難天s同森s一樣死城la

其實真係無關係, 未改之前都係一樣咁升.
作者: On777777    時間: 2024-10-9 17:06

早升就早享受 原廠改做易啲升 就係想比玩家追上進度 你出個post就係想聽玩家意見 呢家大部分意見就叫你唔好改返難升

作者: On777777    時間: 2024-10-9 17:15
之前80LV前無"巴頓鎮的訓練指南效果"幫你提升經驗值獲得量
現在有更新,多左"巴頓鎮的訓練指南效果"幫你在80LV前易升左
咁你係咪要加返經比之前無享受過呢個效果既玩家呀?
作者: 天Ser變死城    時間: 2024-10-9 23:47
根據小雲你所講

更新前
升級到20級家族所需經驗值為89280000
顥示就會係89280000+216000經驗值=89496000

更新後
升級到20級家族所需經驗值為71424000
顥示就會係71424000+216000經驗值=71640000

即係更新前家族係需要89,280,000升到20 依加只需要71,424,000

咁同食左同一家族17,856,000經有咩分別?
即係更新後用少左經 之前個d族傻仔黎 未更新學咩人升族?
更新前打多左 依加仲要比你倒扣翻
一係你就還翻d經比人公平d
一係你就改翻難佢

咁大家可以唔洗升族住 過兩日你話50,000經就升到20族 大家依加打咁多都係晒氣

其實照改難 再開翻家族2倍 幫d細族追翻上去唔得咩? 點解一定要大家扣
作者: 夢之老女人甜甜    時間: 2024-10-10 10:03
天Ser變死城 發表於 2024-10-9 23:47
根據小雲你所講

更新前

米甘嬲先啦縮細狗 甜甜都入泥同你奶啦 仲想點?再嘈真係愈縮愈細架啦
作者: On777777    時間: 2024-10-10 10:22

比返80LV前難升左經驗值我地呀!!!!!!!!!!!!!!  我地升之前無加經效,無"巴頓鎮的訓練指南效果呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!一係你就改返難升,CUT左巴頓鎮的訓練指南效果

作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 10:42
小暈名言早升早享受遲升平兩舊我支持
作者: joehk9988    時間: 2024-10-10 10:49
根據小雲你所講

更新前

根據你所講

我act8打多左既經驗值,act9既時候係咪要比番我?
作者: On777777    時間: 2024-10-10 11:04
即係更新後多左巴頓鎮的訓練指南效果 之前傻仔黎 未更新學升80LV?
更新前打多左 依加仲要比新玩果堆易升左
一係你就還翻d經比人公平d
一係你就刪左巴頓鎮的訓練指南效果
作者: 官方小雲    時間: 2024-10-10 11:12
根據小雲你所講

更新前

其實我係理解既, 根本無需要改易.
我會同開發傾, 還原返之前個設定.
作者: joehk9988    時間: 2024-10-10 11:25
官方小雲 發表於 2024-10-10 11:12

咁順便將act 9之前我打咗經驗值俾番我
作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 11:26

多人叫你跟返e加版本改易d你就只聽一條友把聲一係搞個投票公平d按投票結局決定
作者: On777777    時間: 2024-10-10 11:27

個個叫你唔好改 你只聽20LV族果邊講 ?
其實改易左對佢有D咩影響?  佢升30LV咪都係易左

作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 11:27
係lo係lo之前a9團有bug扣經又唔補返d經依加大家都係一樣少果20%經姐某族又係到嘈嘈閉
作者: On777777    時間: 2024-10-10 11:29

生地都CUT埋去 唔該
未出生地之前都係好少經 照樣咁打野圖咁升上去

作者: joehk9988    時間: 2024-10-10 11:29

開咗新lv易升咗就梗架啦,唔係新玩家點追啊
作者: Innocence    時間: 2024-10-10 11:31
每次改版, 改易唔係為左後面既可以追去設計咩 同埋出10lv族上20lv族都已經有依個問題 合ser冇左10lv族唔通又可以拎返啲經?
作者: On777777    時間: 2024-10-10 11:31
官方小雲
不如你試下玩下隻GAME 唔好再做柒野
作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 11:31
支持把雙經雙掉雙錢雙族經都cut埋按小暈道理唔應該咁易升咁易賺錢唔該全部一刀切準備賣野跑路先
作者: 634    時間: 2024-10-10 11:33
官方小雲 發表於 2024-10-9 16:30
即係例如,

其實我係之前唔太理解乜情況 所以誤會左
聽完你講 都覺得而家冇乜問題 (可能有顯示上會令人誤會既問題?)

有個位唔知有冇誤會既係
即係而家更新後 係每一級既"升往下一等級所需經驗"減少左?
咁假設更新前目前等級經驗值係20萬 要40萬先升 會顯示50%經
更新後係20萬就升得既話 會顯示100%經? (求祈觸發一次加fxp就升lv)

如果係既話 咁都只係早升早享受 遲升有折扣既問題
即係冇乜問題
呢隻爛game從來都係咁運作 越遲玩越輕鬆越節省時間金錢

作者: On777777    時間: 2024-10-10 11:33
全部CUT哂 之前幫新手快D上手既所有新加既日任、生存之地
既然咁唔公平 麻煩全部CUT哂去
GAME呢樣野根本無公平可言 不嬲早升早享受
作者: 天SER扛霸子    時間: 2024-10-10 11:34
開發改易就係比想比多D人升族上去 咩都要改返 甘不如 cut埋生存之地 咩都唔好出啦
甘耐先2個20級族 30級族出左都無人升到 DEL左佢咪算LOR
作者: 勁啊勁    時間: 2024-10-10 11:35

哇!樓主都好大個官威啵 一段千字文就令到小暈你改變自己既主見? 開發咁改梗係有佢原因啦 仲商量d咩呢? 睇黎小暈平時都係成日賴開發都係假的 狐假虎威
作者: On777777    時間: 2024-10-10 11:36
呢家咁多人叫你唔好改 你係只聽個20LV族講?

作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 11:37
係呀建議神話裝變返沖裝一下1000萬機率減半唔係點對得起神話鎖
作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 11:38
唔明有咩問題大家都係上限減20%公平就係有d人妒忌新族超越佢
作者: On777777    時間: 2024-10-10 11:39
開個POST扮民主  8成人叫你唔好改
就去去聽果兩成
作者: On777777    時間: 2024-10-10 11:39
醒啦官方小雲唔好再柒啦

作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 11:41
建議紋身修改返原版得加7先比轉紋道具好唔撚公平呀洗左幾十個消紋然後話nerf個紋效建議變返之前
作者: On777777    時間: 2024-10-10 11:42
呢隻GAME無公平可言  講咩公平呀
要講就一早講啦 呢家少少野係到講公平?
作者: 634    時間: 2024-10-10 11:45
Tiger1 發表於 2024-10-10 11:38
唔明有咩問題大家都係上限減20%公平就係有d人妒忌新族超越佢
問題係 公唔公平呢家野 係視乎講果個人係屬於得益定損失
從來都係有得益既人講公平 有損失既人講唔公平
冇得冇失既人講冇所謂 或者根據多數暴力黎講

作者: joehk9988    時間: 2024-10-10 11:50
我之前打既團冇升精靈經驗值,依家打完團有精靈經驗值,一係你比返啲經驗值俾我,一係你cut左依個功能,我哋全部去打街場升
作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 11:51
釣魚都係la果陣0.1%又唔見你出來嘈
作者: On777777    時間: 2024-10-10 11:52
Tiger1 發表於 2024-10-10 11:51
釣魚都係la果陣0.1%又唔見你出來嘈

佢緊係唔出黎嘈啦 佢用外掛釣架嘛  佢咁出名 *牛牛* WOR
釣到隻隻人仔千幾粒石
作者: joehk9988    時間: 2024-10-10 12:01
17週年箱出乜嘢國王套啫,啲玩家又升lv又易左打團又快左,小雲仲唔快啲下架
作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 12:13
買4000點送金福樂唔公平建議都cut埋
作者: On777777    時間: 2024-10-10 12:21
Tiger1 發表於 2024-10-10 12:13
買4000點送金福樂唔公平建議都cut埋

岩岩出左轉點880點 送17週年騎 呢個都好唔公平
作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 12:31
小暈賺錢就叻修bug又唔見你咁積極就好似新凶猛團下線者無法刷新次數等,依加連20%族經折扣都想cut埋人地
作者: joehk9988    時間: 2024-10-10 12:56
以後啲aw套寵物同伴可以唔使再出,啲塔羅卡全部下架,所有會增加經驗值嘅全部改晒冇加成,唔係點對得住由開ser玩到而家嘅玩家
作者: 634    時間: 2024-10-10 12:59

我諗改易係因為出到lv30 真係為左推d人上去吧?
正如SP卡出+20 +15就易左咁
如果lv20對大部分族黎講都係登天咁 咁lv30直頭天方夜譚 冇人玩lv30咁出黎托

之前我講話點解唔補返d經 係我誤會左件事 上面我有講返
作者: 官方小雲    時間: 2024-10-10 13:53
634 發表於 2024-10-10 11:33
其實我係之前唔太理解乜情況 所以誤會左
聽完你講 都覺得而家冇乜問題 (可能有顯示上會令人誤會既問題?)

其實佢地都唔係要求改難, 不過佢地個要求係無辦法做到.
(因為經驗值無減過, 只係減左升級所需經驗值)
如果要解決佢地個想法, 就為有還原返家族升級所需經驗值.
其實公平既, 還原返, 佢地升級都一樣會難左.
因為係將個Factor由0.8改返做1, 所以後面升級都會難左.
作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 14:02
官方小雲 發表於 2024-10-10 13:53
如 ...

但依加係得佢一個人係到嘈wo其他人大部分都叫你唔好改返難
作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 14:05
如果 ...

全天s20級族得2個你未咁搞lo到時又唔知又走剩幾多人
作者: On777777    時間: 2024-10-10 14:10
如果 ...

你聽20LV家族既人意見  想解決佢地想法
咁你有冇顧及其他玩家想法 ? 你改返難幾時先有30LV族升完
作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 14:14
你開20族lv都幾年得2個族先達到你估真係人人日日可以打哂咁多個團咩
作者: joehk9988    時間: 2024-10-10 14:29
joehk9988 發表於 2024-10-10 12:56
以後啲aw套寵物同伴可以唔使再出,啲塔羅卡全部下架,所有會增加經驗值嘅全部改晒冇加成,唔係點對得住由開 ...

照小雲所講依樣嘢可以實踐一下,反正最後我哋都好難升上去,要對啲老玩家公平啲
作者: 634    時間: 2024-10-10 14:31
Tiger1 發表於 2024-10-10 14:14
你開20族lv都幾年得2個族先達到你估真係人人日日可以打哂咁多個團咩

我覺得當年原廠係諗住 本身20根本係正常人到執笠都未升到 N年後只係得一兩個族有20
然後而家N年過左喇 就定個新目標做30畀d已經20既人玩 然後將難度改易 推d普通人上20做大眾基線

作者: 光仔    時間: 2024-10-10 14:33
小雲公關堅垃圾 咁又係 小雲自己都無玩過 有咩咁難 有咩需要改 唔鐘意咪唔好玩 btw小雲 不如自己升個20lv族試吓先?
作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 14:40
幾時補返之前a9團bug損失的aw經比我呀好撚5公平
作者: 官方小雲    時間: 2024-10-10 14:43
光仔 發表於 2024-10-10 14:33
小雲公關堅垃圾 咁又係 小雲自己都無玩過 有咩咁難 有咩需要改 唔鐘意咪唔好玩 btw小雲 不如自己升個20lv族 ...

要求還原個班, 應該係玩得最多個班?
還原返, 佢地自己升30級都會難左20%.
作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 14:47
官方小雲 發表於 2024-10-10 14:43
還原返, 佢地自己升30級都會難左20%. ...

好明顯唔係la佢地大部人走左佬賣哂野想惡心剩下留底班人你再咁搞法連剩下班人都走鬼埋變死城s
作者: 634    時間: 2024-10-10 14:48
咁要求還原既都只係基於自己利益既姐
哪怕佢地每日玩10粒鐘 真係玩得最多果班 話要還原
但如果有10倍既人 每日玩1粒鐘 話唔好還原 要keep返改易
就未必係要優先考慮要還原?

當然實際數量我唔知啦
支持還原既人有幾多 支持改易既人又有幾多
雙方各自既總貢獻又係幾多

還原返, 佢地自己升30級都會難左20%.
可能佢地唔諗住升30呢
又或者佢地係低能既你又唔知呢

作者: joehk9988    時間: 2024-10-10 14:54

對上一個話要還原要公平嗰個玩家仲喺16樓潛緊水,你話佢地係玩得最多個班,理應同依家嘅討論區嘅狀況相反至系,咁點解會咁矛盾嘅?

作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 15:04

叫小暈開個投票又唔行你直接係gc會員/青e搞個投票保持現在/還原收集意見未得lo
作者: 光仔    時間: 2024-10-10 15:20

原來係唔想得罪班大粒頭
老實講隻game仲有幾多人玩 依家咁大競爭 你仲增加難度 你哋Gc係點諗架?
到有熱情果班都打算唔玩 真係等執
所有嘢都係早升早享受 佢哋提早享受完20lv 10%攻防 點解唔可以跟住時間嚟行? 姐買咗樓就一定要升 唔可以跌?

作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 15:21
小暈叫你地快d趁仲有人玩快放哂d野退夢等汁
作者: 天使協奏曲    時間: 2024-10-10 16:11
小雲你根本就無主見 本來就好難公平架啦
你對一面公平之後 自然對另一面唔公平
好似你出新寵或新同伴卡咁姐
唔通你又要補償返當時個價值比玩家咩?
仲未計之前A9團扣經 你都冇補償到
老實講 將個波踢返比原廠咪算囉
照係你咁樣 不如以後唔好出新野算?
作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 16:19
天使協奏曲 發表於 2024-10-10 16:11
好似你出新寵或新同伴卡咁姐 ...

支持+1+1+1+1
作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 16:21

支持+1+1+1+1
作者: joehk9988    時間: 2024-10-10 16:33

我真係好想知有幾多人係覺得要公平要還原?過咗咁耐得16樓一個玩家係覺得要公平要還原,定係由頭到尾得一個玩家咁應該要咁?
作者: 天使協奏曲    時間: 2024-10-10 16:44
joehk9988 發表於 2024-10-10 16:33
我真係好想知有幾多人係覺得要公平要還原?過咗咁耐得16樓一個玩家係覺得要公平要還原,定係由頭到尾得一 ...

20LV族就得2個 你懂的
小雲都暗示 有班"玩得最多"既大佬唔可以得罪
作者: On777777    時間: 2024-10-10 16:47
天使協奏曲 發表於 2024-10-10 16:44
20LV族就得2個 你懂的
小雲都暗示 有班"玩得最多"既大佬唔可以得罪

咪縮西姻緣果班傻西囉
作者: 天SER扛霸子    時間: 2024-10-10 17:00
自己升完20級族 半年唔夠 出改版改易 就話唔制 甘你地加攻防個BUFF 早升早享受
甘我以前升AW 都無生地 係唔係叫小雲DEL 左個生地佢  
無人迫你地升族架 自己升完 唔想比人甘易升 搞笑阿?
作者: 勁啊勁    時間: 2024-10-10 17:00
On777777 發表於 2024-10-10 16:47
咪縮西姻緣果班傻西囉

以前就縮撚埋 而家放左大就睇到係傻西
作者: 天使協奏曲    時間: 2024-10-10 17:12
如果 ...

既然係咁 你話加唔到比佢 你不如諗下其他方法
例如20LV族會比其他族升得快少少?
去填補返佢地個條17,856,000既數
而唔係一刀切將我地全部人改難
發覺到你地每次有咩爭議出黎
都係利用人民鬥人民 將啲玩家拉成兩面對立面
而多於好好諗其他方法去改善
一係就冷處理

作者: Innocence    時間: 2024-10-10 17:20
天使協奏曲 發表於 2024-10-10 17:12
既然係咁 你話加唔到比佢 不如諗下其他方法
去填補返佢地個條17,856,000 ...

下, 點解要補償... 改易左就要補償, 咁每個新ACT開放新AWLV 前面易升左 又要補償比舊人先?
作者: Innocence    時間: 2024-10-10 17:23
早升早享受 20LV族攻防BUFF可以享用耐啲, 改易左你估馬上就有人20LV族咩
作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 17:27
建議快d補返daw經來
作者: On777777    時間: 2024-10-10 17:31
縮西姻緣 好撚唔爽ar 改版前兩個月先20lv 點知呢家易升左
作者: On777777    時間: 2024-10-10 17:32

縮西姻緣 好撚唔爽ar 升左20lv族兩個月都未夠 改版改易升左 唔撚怪得咁不爽要還經啦
作者: 987    時間: 2024-10-10 17:44
如果 ...

有個諗法但唔知你地做唔做到

如果有某位玩家,甚至某個家族覺得呢個更新食左佢地族經
(可能佢地唔知係個factor由1改左做0.8,以為比番族經就可以自動升21lv甚至22lv)
還原返之前個設定無問題

但睇番佢既留言:「其實照改難 再開翻家族2倍 幫d細族追翻上去唔得咩? 點解一定要大家扣」

如果真係咁大愛既話,出個2倍,甚至3倍族經比d細族追,但受益既只可以係20lv以下既家族,20lv或以上就無份
咁改法有冇得諗,反正果堆玩家(20lv族)中意挑戰困難

作者: joehk9988    時間: 2024-10-10 17:49
如果 ...

公平?出新野可以幫佢哋升lv嘅時候又唔見佢行出嚟講公平嘅?應該行出嚟講唔好再出新野呀嘛
作者: 官方小雲    時間: 2024-10-10 17:50
天使協奏曲 發表於 2024-10-10 17:12
既然係咁 你話加唔到比佢 你不如諗下其他方法
去填補返佢地個條17,856,0 ...

前面已經解釋左.
佢無減經驗值, 只係減左升級所需經驗值.
開發係唔會幫佢地加經驗.

所以只會同你講, 一用套更新, 一係唔套.
作者: 987    時間: 2024-10-10 17:52
官方小雲 發表於 2024-10-10 17:50
前面已經解釋左.

睇黎好多人睇唔明你果堆

即係咁, 佢條編程唔會係
if exp > 100,000{ 家族等級=2}
else if exp > 220,000{ 家族等級=3}
.
.
.
else if exp > 89280000{ 家族等級=20}

佢只會係
if exp > 100% { 家族等級+1 }
作者: Tiger1    時間: 2024-10-10 17:53
套更新未算lo保持現在減20%上限唔洗煩
作者: Innocence    時間: 2024-10-10 17:54
前面已經解釋左.

依個做法咪同以前新完新ACT之後 一樣囉 唔通繼續咁難去升AW20>AW30>AW50>AW60>AW80咩
作者: joehk9988    時間: 2024-10-10 17:59
前面已經解釋左.

咁未令到其他族永遠都落後佢哋囉,根本出左新lv,舊嘅lv就要易升啲嫁啦,唔係開發都唔洗出更高階嘅aw套啦
作者: 官方小雲    時間: 2024-10-10 18:00
好多謝大家既意見, 應該都係維持現狀.
要解釋, 我已經解釋哂.
因為無減過經驗值, 只佢係顯示上既問題, 個個數字唔係經驗值, 只係用黎排名.
作者: On777777    時間: 2024-10-10 18:03
根本對現已20LV族佢地無影響 更新左佢地繼續20LV 族0% 完全無比人扣過經
只係升家族等級既需要既經驗值少左、易升左

縮西XX個腦塞撚左,以為扣撚左佢經
作者: 光仔    時間: 2024-10-10 18:05
推動成個遊戲嘅更改 居然係要睇一小班人嘅睇法 小雲 你知唔知你代表緊Gc 你嘅諗法真係令我大開眼界
作者: 官方小雲    時間: 2024-10-10 18:08
987 發表於 2024-10-10 17:44
有個諗法但唔知你地做唔做到

如果有某位玩家,甚至某個家族覺得呢個更新食左佢地族經

佢係用一個代數去改.
你睇返英文攻略網, 佢減20%, 都唔係齊頭.
好似18級個數好零丁.
0.8改返做1, 係會影響埋20-30升級需求既經驗值.
作者: joehk9988    時間: 2024-10-10 18:08
官方小雲 發表於 2024-10-10 18:00
因為無減過經驗值, 只佢係顯示上既問題, 個個 ...

都唔係有冇減經驗值問題,係會唔會易升左嘅問題啱呀
作者: On777777    時間: 2024-10-10 18:12
官方小雲 發表於 2024-10-10 18:08
佢係用一個代數去改.
你睇返英文攻略網, 佢減20%, 都唔係齊頭.
好似18級個數好零丁.

如果唔係你聽完某大族意見,自己又做唔到所以決定同原廠反映變返更新前,都唔會有咁大回響
其實你係咪應該好好檢討下 你只聽一部分玩家意見

作者: 官方小雲    時間: 2024-10-10 18:16
On777777 發表於 2024-10-10 18:12
如果唔係你聽完某大族意見,自己又做唔到所以決定同原廠反映變返更新前,都唔會有咁大回響
其實你係咪應該 ...

係, 要好好檢討下.
好多謝大家反映意見.
作者: 天使協奏曲    時間: 2024-10-10 18:25
On777777 發表於 2024-10-10 18:12
其實你係咪應該 ...

點會 小雲好識玩政治 先話接受改難
然後先引起民憤 再同返"個班人"講 拿 民意係咁 你地硬食啦
作者: yif07    時間: 2024-10-10 18:30
官方小雲 發表於 2024-10-10 18:00
因為無減過經驗值, 只佢係顯示上既問題, 個個 ...

如果唔係代表經驗, 點解係用FXP 唔係次數
今次新家族成就先係次數, 你真係要好好玩下遊戲
作者: yif07    時間: 2024-10-10 18:57
如果 ...

同埋我只係爭取曾經努力過成果,你減上限,我真係無所謂
只不過一千八百萬 用未更新之前任務,我都用左6個月 先升到
我都想20-30LV 可以輕鬆D快D畢業
你係要提升到玩家對立方面, 我都無話可說.
作者: 官方小雲    時間: 2024-10-10 19:33
yif07 發表於 2024-10-10 18:57
同埋我只係爭取曾經努力過成果,你減上限,我真係無所謂
只不過一千八百萬 用未更新之前任務,我都用左6個月  ...

講左咁耐你都係唔明.
咪就係覆左你, 無減過經驗.
唯一可以成全到你個計法, 就只係可以還原個「升級所需經驗」.
唔係我唔加比你, 而係我根本就做唔到.
我真係唔想為左你, 突登又要同開發討論一大輪, 最後改排名個顯示, 又或者取消個排名, 到最後唔會有人得益.

我如果要爭取,
我都同開發爭取將凶猛遠征團每日限5次,
改做NPC每日限購買卷去重置啦.
唔洗迫D人日日打五次, 可以留返D卷等星期六日一次過打.
我爭取其他野, 都唔見得會有成果.
(好多野我爭取唔到, 就廢事同你地講, 事實上唔係我話想點改就可以點改架...)

我做到既野其實真係唔多, 我又改唔到DB, 又改唔到Code. 亦都無道具可以加家族經驗值.
又或者咁, 我可以嘗試下叫開發整「家族經驗值道具」去賣, 咁先或者有辦法去派.
(雖然我都唔認為開發會為左我地去整)

歡迎光臨 青怡攻略:討論版 (https://bbs.yeeapps.com/) Powered by Discuz! X3.2