青怡攻略:討論版

標題: 遊戲活動 (小雲請入) [打印本頁]

作者: Drift    時間: 2023-5-30 12:40
標題: 遊戲活動 (小雲請入)
想問下小雲會唔會搞d 1v1嘅活動? 自開game以黎,玩家都會討論邊個最好打,不如搞個比賽等佢地打一輪
而且除咗GM真PK之外,好似冇咩有關PVP嘅官方活動

外國ser都有舉辦過類似嘅活動(nostale pvp tournament),仲會有d PVP event嘅稱號,但港ser好似未出過(如有錯請指正)

btw,突襲!神秘活動!睇下會唔會改一改,困獸鬥仲要有d扣%血嘅怪物,得個死字嘅活動,連某紫色名嘅角色入去都要死 (我聽人講,唔好打我)

作者: 玻璃心    時間: 2023-5-30 13:15
最好打咪de小凝be lo
作者: 有翼不能飛    時間: 2023-5-30 13:47
玻璃心 發表於 2023-5-30 13:15
最好打咪de小凝be lo

在下不敢苟同
海弓黎講我願稱臭牛為最強
畢竟人地係「第一弓(海弓)」..

作者: 官方小雲    時間: 2023-5-30 13:57
太複雜.
好難做到公平.
又難夾時間.

作者: Tiger1    時間: 2023-5-30 14:08
官方小雲 發表於 2023-5-30 13:57
太複雜.
好難做到公平.
又難夾時間.

還不如把以前的捉迷藏活動拎出來搞下 頭5名找到GM交易可以得到絕版寵 黑暗爆破手 跳豆 蝠鼠妖球 果D  又簡單又唔洗煩  你可以查下  果陣GM 比個地圖名 然後去地圖搵GM 交易 頭5名可以獲獎
作者: Drift    時間: 2023-5-30 14:40
官方小雲 發表於 2023-5-30 13:57
太複雜.
好難做到公平.
又難夾時間.

複雜就一定嘅,要定立好一套規則,好似要點先開始攻擊,開唔開紋身技能/使用寵物同伴被動技能,PVP唔可以出圈.......

但其實呢隻game開咗咁耐,有一套約定俗成嘅準則,上youtube都會搵到各種片段

時間方面都普遍都係星期六日中午後嘅時間,即係好似你GM真PK/拍賣活動咁,唔覺得存在難夾時間嘅問題。反正無論點,你都唔會就得曬所有玩家
作者: 有翼不能飛    時間: 2023-5-30 14:42
Tiger1 發表於 2023-5-30 14:08
還不如把以前的捉迷藏活動拎出來搞下 頭5名找到GM交易可以得到絕版寵 黑暗爆破手 跳豆 蝠鼠妖球 果D  又 ...

果時無玩家名單…
作者: Drift    時間: 2023-5-30 14:44
Tiger1 發表於 2023-5-30 14:08
還不如把以前的捉迷藏活動拎出來搞下 頭5名找到GM交易可以得到絕版寵 黑暗爆破手 跳豆 蝠鼠妖球 果D  又 ...

其實幾好,而家d活動都係千篇一律,希望有新類型/復刻嘅活動出現
作者: Drift    時間: 2023-5-30 14:58
有翼不能飛 發表於 2023-5-30 14:42
果時無玩家名單…

你可以去曬d地圖捕住佢,反正都要實際位置搵到佢

外國GM好似可以自己加步速/傳去某個地方
作者: 茶扉焉語    時間: 2023-5-30 15:39
其實最緊要係名額要夠高先
派得幾個人同冇派冇咩分別
最簡單就係天空塔換
人人都換到

作者: 官方小雲    時間: 2023-5-31 10:26

其實小雲真係好難可以舉辦到類似既比賽.
公平性問題,時間問題,規則問題.(主要係因為人工唔包XD)

我會比較考慮既係, 開一個POST, 比玩家報名。
報名玩家需要同對戰玩家約時間,拍一條PVP比賽既影片.
每條片係1VS1. 規則由雙方事前自行討論.
比賽開始時,雙方要係畫面講出「參加夢之歷險PVP比賽,以公平公正的方式對戰,我的對手是XXX」
兩個玩家比賽完,嬴的方一可以繼續挑戰其他人,輸既一方就無得再參加。
跟往嬴既人,就要同POST入面報名參賽既其他玩家約時間拍片對戰。
直到出現唯一勝利者,或者四強。
不過咁既做法,最難既係,雙方都要識得用電腦拍片,又或者可以穩定地用手機拍攝整場比賽。
同埋,我又唔知玩家可唔可以好合作咁自行約時間。
另外就係,如果其中一方唔肯約時間,又或者雙方就唔到時間,而雙方都指責係對方就唔到時間既時候,咁要當邊一邊輸?

作者: Tiger1    時間: 2023-5-31 10:34
官方小雲 發表於 2023-5-31 10:26

小暈有無機會搞返捉迷藏活動 跟以前活動規則一樣 大家都可以玩
作者: Drift    時間: 2023-6-17 21:42
官方小雲 發表於 2023-5-31 10:26

https://board.en.nostale.gamefor ... a-2023-5th-edition/

外國ser出咗新一輪嘅pvp活動,入面都有曬相關嘅規則同流程

作者: SusanLane    時間: 昨天 15:37

相信好多人都會鍾意玩 android 嘅 apk 檔案遊戲。 dogas 係領先嘅網站,為你嘅 Android 提供所有遊戲 apk 檔案。
作者: Waterfish    時間: 昨天 15:40
殿堂角鬥場,大家是不是忘記了有這個系統,沒人去玩而已。

歡迎光臨 青怡攻略:討論版 (https://bbs.yeeapps.com/) Powered by Discuz! X3.2