討論區改成需要用https連接才能登錄 https://bbs.yeeapps.com

青怡攻略:討論版

請注意:本討論版會員帳號為獨立帳號,與Yeeapps攻略站/青怡攻略Apps會員帳號並不互通。

查看: 1628|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] 小雲請入 帳號問題

新手上路

樓主

遊戲指定論壇‧免費廣告

我好耐無玩 最近上線發現GAME帳號入唔返,連GC帳號都入唔返向客服查詢,竟然之前有其他人申請拎我帳號連GC既密碼  
我想問問你地基於咩準則比帳號密碼人? 隨便話係本人就有得拎?
呢家我唔去報警,你地都唔會處理我帳號比人拎左既問題

論壇元老

沙發
咁你果陣問客服既時候唔質問埋對方既?
回復 支持 反對

新手上路

板凳
634 發表於 2023-10-13 15:41
咁你果陣問客服既時候唔質問埋對方既?

當然問左,拎人號果個簽左份帳號持有聲明書,所以比帳號+密碼
所以我想問返小雲,點解唔係本人都會成功申請到
回復 支持 反對

論壇元老

地板

咁我又好疑惑 假如真係你本人去申請 咁你點證明你自己係本人?
當然GC畀人咁樣申請拎帳號密碼本身都好弔詭

回復 支持 反對

版主

我只係負責翻譯,
帳號既野, 你都係問返客服.
因為我都無權限查帳號名稱.

不過已然你話問左客服, 申請人有填寫帳號持有人申填表.
咁你報完警, 警方聯絡左我地之後, 我地就會比返申請表警方,
等警方去調查邊個先係持有人, 咁跟往警方咪會拉人?(PS. 我唔知警方會點做)

如果佢唔係帳號持有人, 但又敢填資料申請, 咁都預左會比警察拉?
(一係虛假文書, 一係盜取他人財物, 一係處理贓物罪, 一係不誠實使用電腦 )
我理解唔到有咩人會為左個遊戲帳號, 而冒會人拉既風險.
-----------------------------------------------------------
以欺騙手段取得財產
任何人以欺騙手段(不論該欺騙手段是否唯一或主要誘因)而不誠實地取得屬於另一人的財產,意圖永久地剝奪該另一人的財產,即屬犯罪,循公訴程序定罪後,可處監禁10年。

處理贓物罪
任何人處理贓物,即屬犯罪,循公訴程序定罪後,可處監禁14年。

製造虛假文書的副本的罪行
任何人知道或相信某虛假文書為虛假文書,而製造該文書的副本,意圖由其本人或他人藉使用該文書副本而誘使另一人接受該文書副本為真文書的副本,並因接受該文書副本為真文書的副本而作出或不作某些作為,以致對該另一人或其他人不利,則該名首述的人即屬犯罪,一經循公訴程序定罪,可處監禁14年。

有犯罪或不誠實意圖而取用電腦
任何人有下述意圖或目的而取用電腦 ——
(b)不誠實地意圖欺騙(不論是在取用電腦的同時或在日後任何時間);
即屬犯罪,一經循公訴程序定罪,可處監禁5年。
回復 支持 1 反對 0