討論區改成需要用https連接才能登錄 https://bbs.yeeapps.com

青怡攻略:討論版

請注意:本討論版會員帳號為獨立帳號,與Yeeapps攻略站/青怡攻略Apps會員帳號並不互通。

查看: 1310|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

[閒聊] [搬紙過字]以夢之現有既系統去設計既天梯pvp場…[召喚小暈]

中級會員

樓主

遊戲指定論壇‧免費廣告

現時所謂既有排名同無排名既角鬥場…我覺得,算吧啦唔係無人玩就係比人刷

請做好心理準備,以下一大堆廢話只係我一個人想(抄)像(襲)出(融)黎(合)既概念

正題:結合各位眾多既要求同埋參考過部份遊戲同埋夢之"加陣存在著可以行得通既設計"
首先呢個天梯pvp場係用舊(分三區既)pvp場同埋百份之一百唔會有安全區
為了讓不同既玩家都可以享受而存在既補正系統說明
剩係剷走個安全區或者將家族p場搬番出黎都係近乎無咩可能既事(參照以往小暈既各種回覆)
而加陣所謂既角鬥場亦係好耐之前(岩岩出個陣)都比人因各種問題而反感
點解唔乾脆將各種需求同問題擺埋一齊黎解決呢?

有關攻防血量之類既補正將會以一個99等級既佳BUFF效固定,(以下數字只係虛構)
舉個例子:全職業一律提升100%屬性之力,增加200全抗,基礎攻擊力增加三千
基礎血量增加二十萬,基礎防禦增加二千,命中/迴等等等等等
(以將數值放大既方式黎沖淡現有數值既補正模式)
(仿效角鬥場既部份設計)
(現在時裝效果/S卡/AW書/精靈覺醒/攻防能水/塔卡/寵buff/同伴等等同樣無法在天梯p場中使用)

實際上既感覺大概就係,原本6萬血打3萬血好似好唔公平咁→變成26萬血打23萬血
大家都係過萬攻既情況下只係差一千~兩千攻擊力左右
希望可以令大家距離更加對等之餘又可以保持到職業本身既特色

係天梯pvp場,現有既任何盾效都唔會生效,相對地會係天梯點數*
推出可以換到天梯裝
(可以自選效果+不能強化/交易,盾效只會增加SL+而裝效則會有天梯攻防%或雙重扣抗)
EG,本身把劍係:4000~4500攻 命中1000,扣抗80,20%致機300%爆傷,50%增80%傷(固定)
而可以比你選擇(買)既效果係
(參考盾效/時武效一類)攻擊玩家時加20%攻 / 攻擊玩家時扣對方20%防 / 攻擊時減少對方單一單抗50(假設)
同時亦會有天梯時裝,天梯抗,天梯精靈,天梯飾品,天梯變身卡一類既存在
同時亦會作出唔同既分類以供玩家更加多既選擇同新玩法
*為左令更加多玩家享受到新pvp既樂趣,以上天梯裝備/配件都會用便宜既方式發售
例如殺一個人會有一百點,死一次有五十點,但一件裝備/配件可能剩係要十點only

至於天梯裝,將會以傳說中的+10方式出售
基礎數值同樣放大到既可以留現有既裝備特色又可以互相平衡到程度,例如係
(同上假設)劍:4000~4500攻 命中1000,扣抗80,20%致機300%爆傷,60%增70%傷
弓會自帶較高既命中,40%增100% 而杖就會自帶較既高扣抗,50%增80%傷等等

天梯S卡將會以0石99job+15未pt既方式出售
(每職業既每一轉S卡最多只能擁有一張,可無限次購買)
天梯p場內無法使用任何點品+現有回復道具,每進出天梯p場時都會解除變身,出去後天梯S卡將會無法使用
天梯主副武係天梯p場之外使用時將會附加一個無法攻擊既debuff
天梯甲係天梯p場之外使用時將會附加一個降自己防禦5000,無法迴避任何攻擊既debuff
天梯抗係天梯p場之外使用時將會附加一個扣自己500全抗,並且無法移動既debuff
天梯飾品係天梯p場之外使用時附加一個增加受到暴擊時的傷害500%既debuff
天梯精靈係天梯p場之外使用時將會附加一個降自己300%屬力既debuff
以上天梯裝備/飾品效果/抗等等既基礎數值都會用現有職業的200LV版本裝備既模擬數值作為裝備核心(假設)

再補上一個行得通既設計,所有天梯裝既debuff將會無條件生效
但進入天梯p場時既補正buff可以100%抵抗天梯裝備既負效

既然係天梯亦自然有排名,排名就緊係有獎勵架啦,參考目前既獎勵我覺得一樣都可以用點數兌換
例如話1千點換一個銅箱,2千換銀,3千換金,至於排名則每月計算頭一二三派金箱四到十就銀箱等等
獎勵多數都係不能交易既實用物品或者係天梯專屬道具

講到呢度我相信大家唔多唔少都明白我想表達D咩,真係唔明既話我可以解答一下
以上咁多野都只係我即興諗出黎,缺失既部份一定唔會少
我個人覺得可行係可行,但至於小暈同原廠點樣睇點樣諗就……
至於各種細節,唔採用既話毫無意義,而採用既話當然亦唔會由我黎設計
所以唔會同咁多位哂時間討論(包括夢之現有既各種無法解決既問題)

中級會員

沙發

補充幾點說明
1.係上文當中寫出黎補正既數值只係一種形式,而實際上並無任何意義,相關設定都係由開服決定
2.概念始終都係模糊既,而我只係盡可能令到大家都可以理解,你覺得邊度難睇唔明可以問
3.兩種p場都會並存,可以比玩家自由選擇其一
4.天梯p場既相關道具始終都會停留係天梯入面,我個人認為唔會影響到夢之加陣各種物價
回復 支持 反對

版主

板凳
我在忙著改版翻譯…
沒時間去看這些…

其實玩家寫太多沒什麼意思…
因為就算是我,寫了許多許多的建議,原廠也沒參考多少…
(一般都是用他們自己的方式制作出來…)

改版有無消息透露  發表於 2018-11-12 17:25
回復 支持 1 反對 0